Phishing emails vertonen steeds meer gelijkenis met de emails van de originele afzender, waardoor de kans dat iemand erop klikt ook steeds groter wordt. Een voorbeeld hiervan is de PostNL phishing mail die recent verstuurd is.

Er is een SPAM-bericht in omloop die afkomstig zou zijn PostNL waarin de ontvanger aangespoord wordt om op een link te klikken om meer informatie over een aangeboden postpakket te ontvangen. Dit bericht is echter niet van PostNL en door het klikken op de link wordt de bezoeker naar een pagina met malware gestuurd. Op deze pagina wordt de bezoeker gevraagd om een captcha code in te typen, waarna een download link wordt gepresenteerd waar de track and trace informatie te vinden zou zijn.

Waneer er op de download-link wordt geklikt worden er bestanden op de computer van de gebruiker geëncrypt met het Cryptolocker virus. Vervolgens krijgt de gebruiker de melding hij deze geëncrypte bestanden pas weer kan gebruiken als hij de decryptie-software à $400 koopt.

Vandaag hebben wij onze klanten, middels een communiqué, geïnformeerd over de gevaren van dergelijke physhing emails. Daarnaast hebben wij scans bij onze klanten uitgevoerd om het virus te detecteren en verdacht firewall-verkeer geblokkeerd om besmetting te voorkomen.